flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5 жовтня 2021 року починають функціонувати три підсистеми (модулі) ЄСІТС.

05 жовтня 2021, 15:03

 5 жовтня 2021 року починають функціонувати три підсистеми (модулі) ЄСІТС:

- електронний суд;

- електронний кабінет;

- система відеоконференцзв’язку.

 

          Підсистема «Електронний кабінет» - захищений вебсервіс, що має офіційну адресу в інтернеті (https://cabinet.court.gov.ua), який забезпечує процедуру реєстрації користувачів в ЄСІТС, а також подальшу автентифікацію таких осіб з метою їх доступу до підсистем (модулів) ЄСІТС у межах наданих прав.    

Відповідно до вимог чинного процесуального законодавства України з початком функціонування підсистем (модулів) ЄСІТС адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки повинні зареєструвати свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку.

Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

          Реєстрація в Електронному кабінеті здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП), однак не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

            Підсистема «Електронний суд»  - забезпечує можливість користувачам створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів.

        Підсистема відеоконференцзв’язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду –  за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув’язнення, установі виконання покарань або медичному закладі – за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

        Використання підсистем (модулів) ЄСІТС здійснюється у порядку, визначеному Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21, та нормами процесуального законодавства, що регулюють порядок вчинення таких дій після початку функціонування відповідних підсистем (модулів) ЄСІТС.

        Звертаємо увагу громадян, що у зв’язку з тимчасовим припиненням відправки поштової кореспонденції в суді,  реєстрація в електронному кабінеті дає можливість звернутися до суду, отримати процесуальні документи та дізнатися необхідну інформацію щодо судових справ не виходячи з дому.

  Інструкції та рекомендації з приводу реєстрації в ЄСІТС знаходяться за посиланням: https://wiki.court.gov.ua