flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконання Закону України «Про амністію у 2016 році»

30 листопада 2017, 16:31

7 вересня 2017 року набув чинності Закон України «Про амністію у 2016 році».

Відповідно до вказаного Закону, від відбування покарання у вигляді тюремного ув'язнення та інших не пов'язаних з ним покарань, звільняються особи, визнані винними у вчиненні умисного злочину, який не є тяжким або особливо тяжким, а також особи, визнані винними у вчиненні необережного злочину, який не є особливо тяжким,  та особи, кримінальні справи стосовно яких за зазначеними злочинами розглянуті суд, але вироки стосовно них не набрали законної сили, а саме:

- особи, які на момент злочину були неповнолітніми;

- вагітні жінки;

- батьки неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, в тому числі повнолітніх (якщо вони не позбавлені батьківських прав);

- інваліди I-III груп, особи, хворі на активну форму туберкульозу, онкологічні захворювання (III, IV стадії), СНІД (III, IV клінічні стадії) та інші тяжкі хвороби, що перешкоджають відбуванню покарання;

- особи, які досягли пенсійного віку;

- ветерани війни;

- ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС та постраждалі від цієї катастрофи;

- особи, у яких хоча б один з батьків досяг 70-річного віку або визнаний інвалідом I групи (за умови, що в цих батьків немає інших працездатних дітей).

Також Закон поширюється на учасників АТО, зі статусом учасника бойових дій, які відбувають покарання у вигляді тюремного ув'язнення, визнані винними в злочинах, які не є особливо тяжкими злочинами проти життя і здоров'я людини.

Після набрання чинності зазначеним Законом до суду почали масово надходити клопотання засуджених з ДУ  «Солонянська виправна колонія (№21)»  з проханням застосувати до них амністію та звільнити від відбуття покарання або скоротити невідбутий строк покарання.

Протягом останніх трьох місяців до суду надійшло 280 таких клопотань засуджених а також адміністрації СВК-21.

Рішення про застосування чи незастосування амністії приймається судом щодо кожної особи індивідуально. Після ретельної перевірки матеріалів особової справи та відомостей про поведінку засудженого за час відбування покарання  було  розглянуто 169 клопотань, з яких задоволено тільки 10%,  без задоволення залишено 90% клопотань.

Всі клопотання розглядалися судом у судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку, що  дало змогу у короткі строки розглянути значну кількість клопотань із зазначеного питання та суттєво скоротити строки їх розгляду.

Нагадуємо громадянам, які перебувають у територіально віддаленому місці від місця проведення судового засідання,  що із запровадженням у судах системи відеоконференцзв’язку вони також можуть скористатися правом на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, що дозволить значно заощадити час та кошти.

Прес-центр суду.